Norway Cup ærer norske krigsseilere med Bamses medaljer

Vinnere av årsklassene 15 og 16 år får i tillegg til vanlige Norway Cup premier, Bamses medaljer i gull, sølv og bronse. Bamses medaljer deles ut for å hedre alle krigsveteraner som har kjempet for Norges frihet og de skal minne dagens ungdommer om at fred og demokrati ikke er noe vi har fått gratis.

Krigsseilerne – Norges fremste krigsveteraner

Det er den canadastasjonerte norske finansmannen Steinar Engeseth som står bak medaljene.  Han er svært opptatt av at historien om krigsseilerne må huskes og fortelles fordi den handler om å sikre freden i dag.

Dagens ungdommer bør kjenne til tidligere generasjoner krigsinnsats, for krigen hadde en høy pris. Krigsseilerne som seilte på norske handelsskip under andre verdenskrig regnes som Norges viktigste bidrag til de alliertes seier over Tyskland.

Før krigen brøt ut hadde Norge en av verdens største og mest moderne handelsflåter. Bare USA, Storbritannia og Japans flåter var større. Totalt hadde Norge en flåte på over 1000 fartøyer. Dette fikk en avgjørende betydning for krigens utvikling. Av 35 000 krigsseilere i Den norske handelsflåten omkom nær 4500. Ingen andre grupper som var påvirket av krigen, led så store tap.

Norske handelsskip fraktet drivstoff, krigsmateriell og andre varer over Atlanterhavet, Middelhavet, Indiahavet og Stillehavet. Forholdene var ekstremt vanskelige. Krigsseilerne møtte store psykiske påkjenninger. Trusselen om angrep fra fiendtlige bombefly, torpedobåter og ubåter var konstant.

Hvorfor heter det Bamses medaljer?

Bamse var en hund som under den andre verdenskrig ble en heroisk maskot for de frie norske og allierte styrker til sjøs. Den store St. Bernardshunden på nesten 100 kilo, tilhørte kaptein Erling Hafto i den norske marinen.

Da nazistene i 1940 okkuperte Norge gikk Hafto og Bamse om bord på minesveiperen KNM Torodd og seilte til Storbritannia for å fortsette kampen mot okkupantene. Bamse oppnådde legendarisk status i Montrose, Skottland, hvor KNM Thorodd var stasjonert.

Fortellingene om hans eventyrlige opplevelser, mot og godhet er mange. Han reddet en ung offiser som hadde blitt angrepet av en mann med en kniv, og han berget en sjømann som hadde falt overbord. En av Bamses oppgaver var å finne mannskapet og eskortere dem tilbake når skipet skulle ut i tjeneste.

Bamse var populær og elsket av mannskapet. Han fikk sin egen spesielle hjelm. Et ikonisk fotografi av Bamse iført en norsk uniformslue ble brukt som patriotiske postkort under krigen. Innbyggerne i Montrose satte stor pris på den norske skipshunden. Spesielt likte Bamse å spille fotball med barna.

Da Bamse døde 22. juli 1944 ble han begravet med full militær æresbevisning. Hundrevis av norske sjømenn, allierte soldater, skolebarn og folk fra Montrose og Dundee deltok i begravelsen. I dag kan du fortsatt besøke Bamses grav i Montrose.

Dispensary for Sick Animals (PDSA) utnevnte Bamse til en offisiell maskot for de allierte styrkene. I 2006 ble han tildelt PDSA Gold Medal. Bamse er det eneste dyret som fikk denne heder for sin innsats under andre verdenskrig. Den 17. oktober 2006 avduket hertugen av York, prins Edward, en bronsestatue av Bamse i Montrose.

I Honningsvåg, Bamses hjemby kan du se en kopi av statuen. Bamse liv og historie er beskrevet i flere bøker. Boken” Skipshunden Bamse” av Angus Whitson og Andrew Orr er oversatt til flere språk. Hvert år arrangeres Bamses Cup for unge seilere i både Canada og Norge og under Nova Scotia Royal Tattoo og Norsk Militær Tattoo deles Bamses pris ut til en hund som har gjort en særlig stor innsats.

Tekst: Sigrun Farstad Gregori
Foto: Fabian Stratenschulte, samt arkivbilde