Bjerkvik G15 får sitt livs opplevelse

Tekst: Knut Erlid, Bjerkvik IF

De reiste fra familiene sine til en uviss fremtid. I slutten av måneden deltar de i Norway Cup og får se sine idoler i Manchester United.

Atten mindreårige gutter fra Afghanistan bosatt i Gratangen Kommune få sin livs opplevelse og deltar på Norway Cup i G15 klassen i år. I tillegg skal de få overvære fotballkamp med favorittlaget Manchester United og Vålerenga. Pluss masse annet gøy..

Guttene kom sammen med flere andre på samme alder høsten 2015 alene til Norge. Etter en strabasiøs ferd gjennom Europa der de reiste fra sine foreldre.

De endte opp på Gratangen omsorgssenter,  og senere Gratangen Bofellesskap v/ Gratangen kommune der de blir integrert og har startet skolegang.
– Aktivitetstilbudene her er likevel ganske små, og det viste seg tidlig at alle som kom hit var til de grader fotballinteressert. De startet tidlig eget fotball lag «Midnattsol» som bare deltok i turneringer for asylmottak o.l. Etter hvert ble flere av guttene innmeldt i Bjerkvik IF. Et guttelag i nabokommunen som hadde for lite spillere fra egen bygd til å stille eget lag i regi av NFF.

Kom bort fra foreldrene

Gratangen Kommune er evig takknemlig for denne muligheten guttene får nå. Dette gir guttene en fin opptur i hverdagen, etter at de forlot sine foreldre og tok seg til Norge på den tunge måten.
Noen av dem kom over i gummibåtene fra Tyrkia til Hellas og noen dro via Bulgaria og videre gjennom Europa og til Norge. Nesten alle reiste alene.

Deltakelse i Norway Cup gir guttene som sagt noe annet og hyggelig å tenke på
– Vi ønsker jo at de skal få seg fosterhjem, men dessverre står ikke fosterforeldrene i kø. Så venter de jo i spenning på UDI-vedtakene sine. Samtlige gutter har fått midlertidig opphold i Norge til de blir 18, men da er det uvisst. Deltakelse i Norway Cup gir guttene noe annet og hyggelig å tenke på.