En miljøbevisst søndag

Miljødagen ble søndag markert med et miljøshow, ledet av Markus Bailey, med fokus på årets miljøtiltak og nystartet strandryddeprosjekt.

Gutter fra den kenyanske klubben Mathare United sparket i gang showet med hjemmelagede fotballer av plast og søppel. I en triksekonkurranse med Markus Bailey, gikk de kenyanske guttene seirende av scenen til jubel fra publikum.

I samarbeid med den marine kunnskapsbedriften SALT har Norway Cup startet opp et prosjekt med fokus på marin forsøpling.  Klubber og lag fra hele Norge har deltatt i en strandryddekonkurranse og på showet skulle vinnerne endelig kåres.

– Norway Cup er verdens største fotballturnering. Vår visjon er å være verdens største og viktigste arena for idrettsglede og vennskap. Og med viktigste arena mener vi at vi både skal ta samfunnsansvar selv og oppfordre våre deltagere og samarbeidspartnere til å ta samfunnsansvar. Ved å bidra til spredning av miljøhåndboka for norsk idrett ønsker vi at norske klubber og arrangement skal inspireres og lære, sier Tony Isaksen, Generalsekretær i Norway Cup.

 

Fire lag  ble kåret som vinnere av denne konkurransen og premien var et miljøstipend.

Bokn IL G14 stakk av hovedpremien etter en hederlig innsats i vannkanten.

Guttene forteller at de har ryddet strender i nærområdet siden de gikk i 1.klasse. De oppfordrer alle,

– Ser dere noe søppel, plukk det opp!

De øvrige vinnerne var et guttelag fra Kil/Hemne IL, et guttelag fra Gandal IL og J14 fra Øystese IL.

Bailey kunne fortelle om flere miljøtiltak under årets turnering, blant annet en miljøhåndbok.

Greener Events, en ideell stiftelse for grønnere arrangement, har i samarbeid med Norges idrettsforbund fått laget en miljøhåndbok for idretten.

— Håndboken skal være et praktisk og nyttig verktøy for alle typer idrettsorganisasjoner som ønsker å ta miljøhensyn. Boken inneholder eksempler på at miljøtilpasning er både er mulig og lønnsomt. Håndboken bygger på erfaringer gjort i inn og utland helt tilbake til Lillehammer OL i 1994, sier redaktør for boken og daglig leder i Greener Events, Linnéa Svensson.

Idrettspresident Tom Tvedt forteller videre:

– Med dette verktøyet skal alle våre medlemmer i landets 11.500 idrettslag få den nødvendige hjelpen til å sette vårt miljøarbeid ut i praksis, tilpasset hver enkelte klubbs nivå og omfang. Ved å lære, trene og dele sørger vi for at norsk idrett med enkle grep drives mer bærekraftig både økonomisk og med tanke på miljøet. 

Showet ble avsluttet med en miljøkamp der det skulle kildesorteres avfall. Generalsekretær Tony, Tom Tvedt og Linn Lunder kjempet mot tre av spillerne på Bokn IL, og fotballguttene gikk seirende fra kampen.

3 på Sletta – Miljødag

Norwaycup.no tok en tur ut på sletta for å høre hva fotballglad ungdom gjør for å være miljøbevisst i hverdagen.

Eline Bakkom, Synne Dimmen og Lene Sundklak fra Ørsta kildesorterer søppel hjemme.

– Vi prøver å være flinke til å skru av lyset også, sier Synne Dimmen.

Øyvind Halvorsen (15, t.h.) fra Fusa forteller at han bruker sykkel som fremkomstmiddel i hverdagen og lagkameraten Adrian Tombre (14) gjør det samme.

– Jeg prøver også å tenke over hva jeg spiser, sier Adrian.

Fjortenåringene Mari Skei og Karen Skralthaug fra Surnadal passer på at de kaster søppelet riktig sted og at det ikke havner på bakken, i tillegg forteller Mari at hun går istedet for å kjøre bil, som et miljøvennlig tiltak.

 

Tekst/foto: Helene Thomsgård

Tips oss: ncredaksjonen@gmail.com