Kvinnelig FIFA-dommer ble nektet inngang på fotballstadion

Kvinnedagen er en av Shiva Yari (39) sine favoritt-dager. Kampen om likestilling innen fotball og annen idrett er en av hennes hjertesaker. Hun er født og oppvokst i Iran med en idrettsglad familie og har spilt håndball og fotball på høyeste nivå. Shiva valgte å bli fotballdommer og er i dag en kjent fotballdommer i sitt hjemland, men veien dit var lang og kronglete.

I Iran opplever kvinnelige idrettsutøvere begrensninger og diskriminering. Dommerdrakten tilsendes i to størrelser for stor slik at den ikke fremhever kvinnens kropp, og gode fysiske prestasjoner er vanskelig når man blir tvunget til å bruke hijab i 45 varmegrader. Til tross for urettferdigheten jobbet Shiva målrettet og i 2010 ble hun utvalgt som FIFA-dommer. Veiledere fra AFC (Asian Football Confederation) utnevnte hun til elitedommer samme år.

Fra en dommerjobb i Kina i 2016. Shiva Yari nummer to fra venstre.

Selv som utdannet FIFA-dommer har hun bare dømt jenter og kvinner, og i hjemlandet fikk hun ikke lov til å dra på stadion for å se på fotballkamper. I Iran blir kvinner nemlig nektet inngang, og som dommer har man stort utbytte av å kunne se på kamper.

«Det er dessverre slik den dag i dag også. Det føles utrolig urettferdig rett og slett. Men jeg vil gi en spesiell takk til Caroline Graham Hansen som viste sin støtte da hun gikk ut i mediene og kritiserte FIFA-presidenten som i 2018 gikk på en kamp hvor kvinner ble nektet inngang», forteller hun.

Shiva ønsker å bruke kvinnedagen til å ytre sine meninger og til å snakke ut om det hun føler og har opplevd.

«I noen deler av Midtøsten finnes det mange millioner kvinner som ikke kjenner sine rettigheter og derfor har de heller ikke kjennskap til hva de kan kjempe for. Det er som om en vanlig person skulle dømt en fotballkamp. Man kan ikke dømme offside, hvis man ikke vet hva det er. Det er en umulig oppgave».

I dag har Shiva vært FIFA-dommer i 8 år og kåret til beste kvinnelige dommer i Iran to ganger i 2016-2017. Hittil har hun dømt toppserien internt og flere internasjonale kamper. Blant annet Asian Games i Sør-Korea (Incheon) i 2014 og Asiamesterskap for jenter under 19 år gjennom årene 2010 – 2017. Dette er også en av grunnene til at hun ble invitert til Norge og Norway Cup.

«Jeg fikk en invitasjon til Norway Cup i 2017 for å observere og lære om turneringen. Jeg hadde sett bilder og videoer fra mine kvinnelige dommer-kollegaer som hadde vært på turneringen tidligere, men når jeg satt mine føtter på Ekebergsletta for første gang så må jeg innrømme at jeg ble svimmel og kunne ikke tro mine egne øyne. Alt var organisert og det var helt fantastisk», sier Shiva.

Shiva ble invitert til Ullevål Stadion under Norway Cup i 2017.

Under besøket ble hun invitert som VIP til Ullevål Stadion for å se Vålerenga spille mot Manchester United.

«Det må være et av de beste minnene fra turen. Da jeg ankom Ullevål var jeg helt fra meg av glede. Jeg ble mottatt av Terje Hauge, dommersjef i Norges Fotballforbund, som tok meg med til dommergarderoben for å hilse på dommerne. Det var virkelig en stor dag for meg. Takk til Toril Kristoffersen, Norway Cup, og ikke minst Emilie Rodahl Torkelsen og Terje Hauge for å ha gitt meg denne fantastiske opplevelsen».

Norway Cup-turen tok en uventet vending for Shiva. Under turneringen i 2017 møtte hun mannen i sitt liv som fridde til henne siste dagen før hjemreise. De giftet seg noen måneder senere og i dag har Shiva bodd i Norge i litt over 3 år og har lært seg imponerende norskkunnskaper på rekordtid.

Hamid og Shiva møttes under Norway Cup i 2017 og har i dag vært gift i 3 år.

For tiden jobber hun på IKEA, en plass hun føler har et godt miljø og gode verdier. På deltid jobber hun som fotballtrener for barn i FRIGG Oslo Fotballklubb hvor hun har mange gode trenerkollegaer rundt seg. Shiva er en aktiv dommer den dag i dag og dømmer både kvinner og menn.

«Neste mål er å kunne bruke mine opplevelser og erfaringer til å skape en endring og motivasjon når det kommer til kvinner og menn både i arbeidsplasser og i idretten i hele verden. Jeg tror det er viktig at vi lærer av hverandres historier», avslutter hun.

Shiva dømmer treningskamp mellom Kolboten og Råde IL.

Et av bærekraftsmålene Norway Cup fokuserer på er Gender Equality. Allerede i første turneringen i 1972 inviterte Norway Cup med jentene – før jentefotball var organisert i NFF. De siste årene har vi jobbet med både å kartlegge jenters situasjon i fotballen i Norge – og organisert arenaer for å diskutere hvordan vi kan tilrettelegge for at jenter skal ha akkurat samme kriterier som gutta, og hvordan vi beholder jentene lengst mulig i den organiserte fotballen.