Jenter på hjemmebane

Palestine FC har reist langt for å komme til Norway Cup. Men under turneringen spiller alle jentelag på hjemmebane.

Det er 44 år siden Norway Cup ble arrangert for første gang, og jentene har vært en del av turneringen hele veien. I år er en tredjedel av lagene jentelag, og mandag 1. august er en egen dag tilegnet jentene.

Et av de 689 jentelagene i årets turnering er Palestine FC fra Palestina. Spillerne på laget er fra ulike palestinske områder, og de har bare hatt én treningsleir sammen før turneringen. Likevel trives de godt sammen.

– Vi føler oss som søstre, og alle hjelper hverandre med det de kan, forklarer Aqsa Hassan og Nour Afanih, to av spillerne på laget.

De har akkurat tapt 6-0 for Årvoll, i en kamp der palestinerne viste mye fin teknikk, men fysisk hadde de problemer mot spillerne fra Oslo. Lagleder Hannadi Nasser Eldin depper ikke av den grunn.

– Vi blir ikke lei oss når vi taper. Vi prøver heller å lære av lagene vi møter, sier Nasser Eldin, som også jobber i det palestinske fotballforbundet.

På vei framPalestine FC

Jentefotballen er på vei fram i Palestina. Rundt i landet er det mange klubber og akademier, og flere av lagene deltar på internasjonale turneringer. Palestinas har hatt kvinnelag med i asiatiske mesterskap både på U19-, U16- og U14-nivå.

Fotballen betyr også mye for spillerne i det daglige. Aqsa Hassan har spilt fotball siden hun var ung, og det var onkelen som oppmuntret henne til å trene.

– Faren min er i fengsel, og det har fått meg til å trene ekstra hardt, for å gjøre ham stolt, sier Hassan.

Gjennom hele året trener jentene to-tre ganger i uka med sine lokale lag, før de nå er samlet som Palestine FC på Ekebergsletta. Her trives de godt.

– Jentene synes det er veldig fint å spille her, og folk er veldig hyggelige. Men det er uvant å spille på gress, for vi har ikke gressbaner hjemme, sier Hannadi Nasser Eldin.

Jentefotballens vugge

På gressbanene på Ekebergsletta har imidlertid jentene løpt rundt hvert år siden Norway Cup-oppstarten i 1972. Og det skal Norway Cups bestemor – Rigmor Andresen – ha æren for. Hun var leder i BSK da klubben skulle starte Norway Cup, men resten av ledelsen ville ikke ha med jenter. Historien om hva som skjedde da er blitt kjent: Rigmor reiste seg og var på vei ut av rommet.

– De andre spurte «Hvor skal du?». Jeg sa at jeg skulle hjem, fordi hvis de ikke ville ha med jenter, var det ikke noe mer for meg å gjøre der. Da fikk pipa en annen låt, forteller Rigmor.

Åtte jentelag var med i den første Norway Cup i 1972, og spillerne var i alderen 8 til 40 år. Først fire år seinere ble kvinnefotballen anerkjent av Norges Fotballforbund. Den feirer dermed 40 år i Norge i år. Men 44 år på Norway Cup.

Hannadi Nasser Eldin sammen med spillerne fra Palestine FC og motstanderne fra Årvoll etter kampslutt.
FELLESSKAP: Hannadi Nasser Eldin sammen med spillerne fra Palestine FC og motstanderne fra Årvoll etter kampslutt.

 

Tekst og foto: Magne Mellem Enoksen