Samarbeid med en stjerne

Hva gjør du når du har spilt toppfotball i England, Spania, Italia, Frankrike og Tyskland? Trener et lag fra Iran i Norway Cup, selvsagt.

– Hva er stillingen?
– 12-0.
– Vi må score flere!

Florin Raducioiu er ivrig i tjenesten som trener for det iranske laget Daniellee. Den rumenske fotballegenden har spilt i alle Europas fem største ligaer og scoret fire mål i VM, men nå er det Daniellee mot Lommedalen i Norway Cup som er det viktigste. 12-0 ved pause er bra, men iranerne trenger flere mål for å pynte på målforskjellen.

 

Florin Raduchioiu feirer seier sammen med spillerne sine.
Florin Raducioiu feirer seier sammen med spillerne sine.

– De iranske fotballspillerne er veldig tekniske, men jeg prøver å lære dem litt europeisk mentalitet ogdisiplin og hjelpe dem å spille mer som et lag, sier Florin Raducioiu til norwaycup.no etter kampen.

Da har han sett sine iranske elever varte opp med både vakre dribleserier, fikse pasninger og susende skudd. Det ble tolv mål til etter pause og dermed 24-0. Til stor glede for Daniellees leder Ali Ajdarkosh.

– Dette er vårt andre år i Norway Cup. I fjor kom vi til finalen, så i år håper vi å gå helt til topps, sier Ajdarkosh.

Lærer av utlandet

Det er bare tre år siden Daniellee ble startet, og utvikling av unge spillere har hele tiden vært viktig for Ajdarkosh. Han prøver å lære spillerne mye gjennom kamper mot utenlandske lag i turneringer som Norway Cup. Men i vinter var han også på utkikk etter en kunnskapsrik trener som kunne løfte laget ytterligere.

– Vi har samarbeidet litt med akademiet til AC Milan, og de introduserte oss for Florin Raducioiu, som har spilt i Milan tidligere og senere tatt UEFA Pro lisens-trenerkurs, sier Ajdarkosh.

Rumeneren ble invitert til Iran, og i to måneder var han i Tarbiz og Teheran og trente spillerne i Daniellee. Spillerne satte ifølge Ajdarkosh stor pris på å få Raducioiu på besøk, og den tidligere stjernen stortrivdes i landet.

Ali Ajdarkosh feirer scoring med en av Daniellee-spillerne.
Ali Ajdarkosh gratulerer en av Daniellee-spillerne med scoring.

– Det var en fantastisk opplevelse, både fotballmessig og personlig. Folk var hyggelige, maten var god og jeg fikk se mange flotte steder, forteller Raducioiu.

Roser Norway Cup

Rumeneren er en av bare to spillere som har spilt i toppserien i både England, Spania, Italia, Frankrike og Tyskland. Dermed vet han en del om hva ulike land kan lære av hverandre.

– Det er store forskjeller mellom de forskjellige ligaene. Jeg trivdes veldig godt i Spania. I Italia hadde jeg et vanskelig år, men det var en uforglemmelig opplevelse å spille sammen med det store Milan-laget, mimrer stjernen.

Nå jobber han med å innarbeide europeisk struktur og pasningsspill hos de tekniske spillerne fra Iran.

– Å lære av hverandre er den beste måten å bli en god fotballspiller, sier Raducioiu.

Han er også imponert over sitt første møte med Norway Cup og hvordan turneringen er organisert.

– Jeg elsker mottoet «Memories for life». Se for eksempel på lagene som er her fra Palestina. Dette må være en uforglemmelig opplevelse for både dem og for våre gutter. Dette er en ekte fotballfest, sier Raducioiu.

florin3
De iranske gutta på Daniellee viste eminent teknikk i kampen mot Lommedalen.

 

Av: Magne Mellem Enoksen