Dømmer i Tippeligaen

Espen Eskås (27) representerer Bækkelagets Sportsklub (BSK) som dommer i Tippeligaen. Han startet karrieren med Norway Cup.

– Jeg startet litt i forkant (januar/februar) av Norway Cup i 2004 med et rekrutteringsdommerkurs, men det var Norway Cup det året som gjorde at jeg fikk opp øynene for dommergjerningen, sier Espen Eskås, som er første dommer fra BSK noensinne på øverste nivå på herresiden.

– Tempoet er litt kjappere
Han, som dømmer for Norway Cups arrangørklubb, har i flere år vært en del av dommerne i OBOS-ligaen (1. divisjon menn). I 2015 sesongen fikk han sjansen i to kamper på øverste nivå i tillegg. Han ble før sesongen 2016 oppnevnt til Tippeliga-dommer.
– Det er selvfølgelig veldig moro og et steg opp fra OBOS-ligaen med alt som skjer rundt, oppmerksomhet fra media og publikum. Fotballen er lik, sier Eskås.
– Hva med tempoet?
– Tempoet er litt kjappere i Tippeligaen. Det er også noen enkeltspillere med bedre kvaliteter. Det er likevel ikke noen overraskende stor overgang sånn sett, sier Eskås, som synes det artigste ved å være dommer i Tippeligaen er:
– Jeg synes det er generelt moro å dømme fotball og det er gøy når man får lov til å dømme på det øverste nivået, sier Eskås.

To kamper så langt
Denne sesongen har han dømt to Tippeliga-oppgjør: Start – Molde og Strømsgodset – Sogndal.
– Jeg føler at det har gått fint. Det er alltid situasjoner som kan diskuteres i ettertid men jeg føler at jeg er kommet godt i gang, sier Eskås.
Han håper å få dømme mange kamper i Tippeligaen i årets sesong.
– Når jeg er på nivået, er det naturlig at jeg ønsker flest mulig kamper slik at jeg blir vant til nivået. Det handler om å kjenne på nivået og finne sin posisjon. Jeg tar likevel en og en kamp om gangen, sier Eskås.

Vil bli internasjonal dommer
Han drømmer om å bli internasjonal dommer på litt lengre sikt.
– Nå er jeg Tippeligadommer fra 2016. Neste mål på veien er helt klart å bli internasjonal dommer, sier Eskås og fortsetter:
– Jeg er likevel i startfasen av Tippeliga-karrieren og det handler om å ha fokus på de kampene man får i år. Gode prestasjoner kan gi meg større sjanser etter hvert, sier Espen Eskås.