Avduket permanent 22. juli-minnesmerke

Onsdag denne uka ble det avholdt offisiell avduking av minnesmerke for 22. juli på Ekebergsletta og Norway Cup.

Til stede var blant annet Jonas Gahr Støre (Ap), AUF-leder Mani Hussaini (AP), Norway Cups generalsekretær Tony Isaksen og flere representanter fra Nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

Merket skal stå permanent på Ekebergsletta og vil minnes de 77 ofrene som mistet livet i terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Tony Isaksen forteller at klubben har jobbet aktivt for å få til et permanent minnesmerke. Nå har bymiljøetaten ved Oslo kommune bevilget midler til det nye merket.

Generalsekretær i Norway Cup Tony Isaksen

I 2011 falt åpningen av Norway Cup-turneringen på uka etter terrorangrepet på regjeringskvartalet og Utøya. For å minnes terrorofrene omgjorde Norway Cup den tradisjonelle åpningskonserten til en minnekonsert med et rosetog. Rosene fra denne seremonien ble brukt til kompost for å plante et bedd med et eiketre, som et minnesmerke for de drepte.

Norway Cup har ved flere anledninger opplevd vandalisering av det forrige minnesmerket. Gjerdet rundt eiketreet har blitt dratt opp av jorden, og det har blittrevet grener av treet. Treets stamme har også blitt knekt.

For å sikre at det nye minnesmerket er permanent er minnesmerket denne gangen laget i bergarten skifter.

Et sted til minne og ettertanke

Tony Isaksen håper at mange vil ta pause i en hektisk hverdag for å minnes ofrene, men samtidig tenke framover.

– Dette stedet skal ikke bare brukes til å  minnes det som har skjedd, men også til ettertanke, og det som skal skje videre, sa Isaksen.

I forkanten av avdukingen av minnesmerket fortalte Jonas Gahr Støre (Ap) at det var inntrykksfult å være til stede.

– Det får meg til å tenke tilbake til disse dagene i 2011, uttrykte han.

Videre presiserte han at det var en riktig og viktig avgjørelse å la Norway Cup gå som normalt etter terrorangrepet på regjeringskvartalet og Utøya i 2011.

Jonas Gahr Støre (Ap)

– Norway Cup er i seg selv et monument over de verdiene vi er opptatt av i samfunnet: Ungdom fra hele verden, anti-rasisme, fair-play, regler som følges, dommere som er på plassen – og gjør dette ordentlig, sa Støre.

 

Det nye minnesmerket er laget av skifer

Tekst og foto: Lilly Christin Persson